Hello, hello!
Astazi revin cu partea a II-a a vacantei mele in Grecia, in Thassos.
Prima parte o puteti citi AICI.
In postarea de astazi am sa va prezint obiectivele vizitate in cadrul turului insulei.
Excursia a fost una optionala, achzitionata de la operatorul local prin intermediul ghidului, la pretul de 25 eur.
Deoarece nu au fost mai mult de 27 de persoane, am plecat in tur cu masinile mici.
Insula este incojurata de o sosea ce insumeaza 100 de km astfel ai posibilitatea sa o vezi complet.
Am plecat la ora 9 din Limenarias indreptandu-ne in partea de est, spre Potos si mai departe spre manastirea Sf. Arhangel Mihai,asezamand construit pe actuala locatie din secolul XVIII.
Nefiind grup mare, ghidul roman nu a putut intra cu noi la manastire, deoarece normele locale impun ghid grec.
La intrare ne-a spus legenda acestei locatii.
Se pare ca in secolul XI un sfant numit Luca a ridicat o bisericuta in locul unde isi are astazi manastirea asezamantul. Intr-o noapte i s-a aratat Arhanghelul Mihail, iar Luca l-a rugat sa infaptuiasca o minune pentru a fi convins ca nu este Diavolul cel care il ispiteste. In acel moment Arhanghelul a lovit cu toiagul sau o piatra si de acolo a iesit un izvor de apa. L-a indemnat pe Luca sa bea din apa caci aceasta are puteri vindecatoare. Astfel s-a dus vestea acestui izvor tamaduitor, iar asezamantul a devint un loc de pelerinaj pentru persoanele bolnave.
Pe timpul ocupatiei otomane unul din soldati deranjat de multitudinea de credinciosi ce o vizitau a profanat locul scaldandu-se in apa izvorului. In acel moment izvorul a secat, iar soldatul otoman a decedat. Stareului manastirii din acea vremea i s-a aratat in vis Arhanghelul si i-a spus ca in pesterile de sub manastire v-a gasi din nou izvorul tamaduitor.
In prezent maicutele imbutelieza apa sfanta de acolo coborand pe trepe inguste realizate din lemn si funie sau, din cand in cand, cer ajutorul pescarilor sa patrunda in pesteri.
Pentru a intra la manastire nu se plateste taxa, insa femeile trebuie sa poarte fusta peste genunchi si tricou cu maneca, iar barbatii tricou si pantaloni peste genunchi. Daca nu, la intrare exista un domn care imparte fuste , bluze si pantaloni lungi celor ce au nevoie.
Curtea este realizata din piatra si plina de flori, iar biserica este mica, intunecoasa si racaoroasa.
La iesire din mica bisericuta te asteapta boluri cu rahat parfumat, ce tine loc, intr-un fel, de painea noastra din biserica.
Privelistea de langa biserica spre larg este superba, zarindu-se chiar Muntele Athos.
Apa tamuditoare este ambalata in sticlute mici albe de plastic si nu se plateste, fiecare este binevenit sa lase cat pofteste. Magazinul comercializeaza iconite, icoane pe lemn sau argintate, cruciulite din argint, figurine din lut, masline, tamie parfumata,gemuri si dulceturi.
Mai departe am plecat spre ruinele templului din Aliki, situat in satul cu acelasi nume.
Templul a fost construit in secolele VI -V i.H. si dedicat fiilor lui Zeus, fratii Dioscuri, pentru a proteja corabiile pe mare de furtuni.
La intrarea in templu se gaseste un sarcofag in care se spune ca a fost inmormantata fiica unui om instarit din atichitate ce a decedat din cauze naturale la o varsta frageda.De-a lungul timpului acesta a fost profanat si pradat de bogatii.
In partea dreapta a templului se gasesc ruinele carierei de marmura, de unde s-a extras celebra marmura de Thassos inca din antichitate, secolele VI - V i.H, dar si in perioada imperiului otoman, pana in 1509 d.H, cand, din motive necunoscute a fost abandonata. Se presupune ca a fost parasita din cauza cutremurelor devastatoare din acea perioada.
Dupa o sedere de aproximativ 20 de minute, ce trece foarte repede cand faci poze, am pornit spre satul de munte Panagia unde izvoarele de munte susura neincetat.
Satul are o asezare compacta, cu stradute stramte, si case pe 2 niveluri, cu acoperisuri din piatra de munte pentru a proteja vara de caldura, iar in sezonul rece, pentru a mentine caldura in casa.
Casele sunt vopsite in alb, iar la geamuri gasesti mereu flori, in special muscate.
Satul are o astfel de asezare pentru a se feri de cotropitori.
In centrul satului se gasesc copacii cu inimioare, iar izvoarele de munte isi fac simtita prezenta.
Se spune ca persoanele singure care beau apa din aceste izvoare isi vor gasi dragostea si se vor marita/ insura in Thassos.
Ne-am oprit si la biserica ce a dat numele satului (Panaghia insemnand Maica Domnului) fiind prima biserica din insula ce depasea normele de inaltime impuse de otomani (nicio biserica sa nu depaseasca in inaltime nivelul moscheelor).
Biserca are 2 icoane facatoare de minuni si se spune ca e bine sa te rogi la ele aprinzand lumanari pentru ca Maica Domnului sa te ajute, iar cu cat e lumanarea mai mare cu atat mai repede primesti ajutor.
Din centru am coborat spre soseaua principala si am ajuns la o fabrica particulara de procesare a maslinelor si a realizarii uleiului de masline.
Ni s-a prezentat istoria fabricutei, cum la inceput, in 1912 uleiul era obtinut folosind forta naturala a izvoarelor de munte, acestea actionand moara.
Apa punea in functiune roata de mai sus care imprima energie urmatorului segment
2 pietre de granit ce se misca si strivesc maslinele si samburii acestora. Ulterior pasta obtinuta se aseza pe "covorase" impletite din frunze de palmier, se stivuiesc si se pun la presa pentru a obtine uleiul.
In jurul aniilor 1970 fabrica a fost modernizata si automatizata odata cu introducerea curentului in insula, adus prin cabluri subacvatice de pe continent. In anul 2000 cu fonduri europene patronul a realizat o fabrica mult mai mare, in apropierea localitatii Limenaria. In fabrica se produce uleiul localnicilor, intelegerea fiind de a aduce maslinele culese spre procesare la fabrica, 20% din productie ramanand fabricii, restul aparatinandu-le. Toti localnicii detin plantatii de maslin.
Culesul maslinelor incepe in apropierea datei de 4 noiembrie si se face prin "greblarea" maslinelor de pe ramuri si nu prin scuturare, deoarece maslinii din Thassos sunt printre cei mai vechi si nu se doreste ruperea acestora.
Durata medie de viata a unui maslin este de aproximativ 500 de ani.
In poza de mai sus este trunchiul celui mai vechi maslin din Thassos, de 500 de ani, salvat de Kostas (patron) de pe un santier si finisat pentru a arata ca in poza.
Uleiul se vindea ambalat la cutii metalice de 5 si 3 litri (20 eur cea de 5 litri, dar pe insula la supermarket gaseai si cu 18 euro), sticle si sticlute.
Comercializau si maslinele specifice Thassosului, cele cu aspect stafidit.
La fabrica realizau si creme pe baza de miere si ulei de masline, foarte hranitoare, recomandate tenului uscat si sensibil. Mi-am luat si eu un borcanas pentru sezonul rece, sunt curioasa daca e buna de ceva :D
In aceeasi localitate ne-am oprit sa degustam si din dulceturile locale de nuci,smochine, dovleac, cu mieji de nunca, ambalata in borcanase cochete sau la cutii metalice mari, de 1kg, la pretul de 4 euro. Dulceata la cutie se gasea in toata insula, cu preturi incepand de la 3,25 euro varianta de 1kg.
Eu am adorata-o pe cea de dovleac pe care am achizitionat-o impreuna cu cea de smochine. Odata ajunsa acasa le-am mutat in borcane de sticla.
Urmatoare oprire a fost la plaja din Skala Potamia, o plaja superba, cu nisip si o culoare a apei turcoaz. Iar peisajul era minunat, intr-o parte munte, intr-o parte mare.
Am poposit doar 20 de minute.
Ne-am indreptat spre capitala Limenas unde stationarea a fost foarte scurta, tot de 20 de minute. Ne-am oprit in centru si ar fi trebuit sa ne indreptam spre templul zeitei Atena, insa am fost furate de straduta cu suveniruri si timpul a zburat (prea putin mi s-a parut ca am stat).
Iar apoi ne-am intors spre Limenaria pe partea vestica a insulei (45 de minute a durat calatoria) si ne-am oprit la fabrica de bijuterii Iris Gold.
La subsol ateliere, la primul nivel salile de vanzare, la etaj locuinta patronilor.
Preturi marisoare, cel putin la aur asa mi s-au parut.
Vederea de acolo era superba!
Si aceasta a fost ultima oprire, dupa 3 kilometrii ajungand la hotelul unde am stat.
Mi s-a parut un tur usor grabit, cred ca am fi putut sa stam mai mult in Limenas sau in alte locatii.
Oricum mai sunt locuri, manastiri si ruine de vizitat in Thassos. Daca ajungeti aici si aveti posibilitate de a inchiria masina documentati-va inainte si vizitati-le, merita!
Sper ca nu v-ati plictisit citind, dar mie imi place sa aflu despre anumite locuri cat mai multe detalii.
Intr-o postare viitoare am sa va arat si suvenirurile din vacanta :D
See U Soon!