vineri, 4 decembrie 2015

Ghid: Smart Shopping

Hello,hello!
Astazi vreau sa vorbesc un pic despre smart shopping, tema fiind sugerata de o prietena.

Ce insemana "Smart shopping"?
Conceptul de smart shopping a aparut in SUA, in anii '60 si se referea la achizitia articolelor vestimentare in afara colectiilor, din magazine tip outlet.
In prezent acest concept poate fi aplicat in orice ramaura de shopping, de la mancare pana la masini.

Ce inseamna in opinia mea smart shopping?
Din punctul meu de vedere smart shopping se refera la cumpararea produselor dorite la preturi bune, mai mici decat pretul lor normal, profitand de oferte promotionale si reduceri, dar nefacand vreodata rabat de la calitate.

Ce ai nevoie pentru smart shopping?

1. O lista bine stabilita a produselor dorite (un wish list).

De ce ai nevoie de wish list? Pentru ca deja ai stabilit ce vrei sa iti cumperi, asadar e bine sa te concetrezi asupra acestei liste de dorinte.
Tips: Incearca sa creezi o lista cat de cat accesibila care sa contina produse pe care le poti cumpara ( pot fi si cateva produse care necesita un mic efort financiar, dar care sa nu "te dea peste cap"sau sa te faca sa ajungi datornica vreo' 5 ani de acum inainte :-) )

2. Un pic de timp + conexiune de internet :-D

Da, vei avea nevoie de timp si conexiune la internet pentru ca trebuie sa faci ceva munca de "cercetare". A cumpara smart ineamna a cumpara la cel mai bun pret posibil oferit de piata. Asadar ai nevoie de timp pentru a investiga oferta comerciantilor.
In ziua de astazi e tot mai usor sa afli de  promotii si reduceri cu ajutorul internetului si a site-urilor de socializare.

Tips: 
a) Pe cat posibil aboneaza-te la newsletterele magazinelor online. Stiu ca e stresant sa ai o groaza de emailuri, dar de cele mai multe ori afli de oferte din aceste emailuri. In plus pentru abonare sau pentru prima comanda majoritatea ofera discounturi.

b) Da like paginilor de facebook. Tot mai multe branduri au pagini oficiale de facebook si anunta ofertele acolo.

c) Urmareste bloguri. Da, de cele mai multe ori blogaritele anunta ofertele ce se gasesc in magazine sau online si ele sunt, de cele mai multe ori, primele care incearca produsele tocmai pentru a va spune mai multe despre ele.


3. Un pic de spirit de analiza. 

Odata ce ai gasit ofertele, analizeaza valoarea reducerii, costul de transport si timpul de livrare (pentru shoppingul online). Este posibil ca reducerea oferita sa fie egala cu valoarea transportului caz in care nu prea beneficezi de reducere, nu? Daca are acelasi pret ca in magazin, nu e mai bine sa mergi in magazin sa il iei, unde mai pui, ca il si vezi cum arata.
Depinde si cat de repede ajunge comanda. Daca ai nevoie de produse destul de repede, online-ul oferta de cele mai multe ori un termen minim de 5 zile de livrare, asadar trebuie sa te gandesti si la acest aspect.
La site-urile internationale termenul poate ajunge pana la 1 luna, iar costurile de livrare difera de la tara la tara si de la modalitate de livrare (posta sau curier) aleasa.

4.Convingerea ca este produsul de care ai nevoie.
Da, deja se gaseste in wish list-ul tau, dar te-ai intrebat daca intr-adevar iti trebuie? Ai citit pareri despre el? Daca ai raspuns pozitiv la aceste intrebari atunci poti merge mai departe :-D si il poti comanda.
Mie mi s-a intamplat sa imi doresc anumite produse foarte mult, dar dupa ce am citit cateva review-uri, am renuntat sa le mai cumpar, fie pentru ca nu mi se potriveau mie (tipul de ten, efectul obtinut etc.), fie pentru ca majoritatea review-urilor nu erau pozitive.

Shoppingul, fie cel online, fie fizic, e cateodata epuizant, dar daca vrei sa ai putin grija la portofel trebuie sa te interesezi de ofertele existente.

Pentru ofertele in magazin e adevart ca trebuie sa le vizitezi, dar cum majoritatea au carduri de fidelitate, odata ce detii un card vei fi informata prin SMS-uri de ofertele existente.
Tips: exista aplicatia Virtual Cards unde iti poti stoca majoritatea cardurilor fizice ale comerciantilor, in acest fel scapi de caratul acestora dupa tine, le ai in telefon mereu.

Mai jos am sa va spun cate un pic despre magazinele online de pe care am cumparat, poate va ajut in a va stabili cateva favorite si a fi atente la aspectele mentionate mai sus.

10001cosmetice.ro

E magazinul meu preferat de shopping online de cosmetice. Este un magazin romanesc din Jud. Hunedoara si de cele mai multe ori au reduceri la produsele de pe site. Preturile produselor sunt cu vreo' 2-5 lei mai mici decat magazine (cand produsele nu sunt la promotii in magazine) si uneori au produse care sunt proaspat lansate pe piata. La un produs nu e mare diferenta, dar cand sunt mai multe, se simte la portofel, nu?
Transportul :
- Posta romana - 8 lei - livrarea se face la voi acasa de catre factorul postal
- Curiei - 14-15 lei, livrarea se face acasa
Comanda minima este de 50 lei.

www.yves-rocher.ro
Sincer prefer magazinul online in detrimentul celui fizic. In online au mereu promotii. La comenzi minime de 49 lei, de 120 lei, au cadouri variate, in functie de promotiile active. Pot aminti: reducere 100 ron la cumparaturi de 200 ron, produse gratis la comenzi de minim 120 ron - ruj+parfum+crema etc.
Pentru a beneficia de aceste promotii trebuie sa te abonezi la newsletter deoarece acestea sunt anuntate prin newsletter si dand click din newsletter beneficiati de ele.
Imi plac in general gelurile lor de dus si o parte din parfumuri.
Transportul este 16 lei si e prin curier , gratis la comenziile de peste 119 ron.

miniprix.ro
Au destul de des promotii cu reduceri la diverse articole (martea in general, campania 3 ceasuri reduse), iar joia primesc marfa noua. Mai nou lucreaza si cu site-uri partenere.
Transportul este 5 ron, iar returul este gratis in magazinele lor din Bucuresti.
In medie o comanda dureaza sa ajunga la tine aprox. 7 zile (+-2).
Eu sunt incantata in general de incaltamintea de piele, iar la haine e un pic loterie, trebuie sa citesti bine descrierea. Un alt plus, ofera dimensiunile produselor pentru fiecare masura.

Makeupshop.ro
Au produsele Sleek, Nyx, Real Techniques, Glazel Visage, Ecotools, Kett.
Transportul este 12 lei prin curier (Cargus) pentru comenzile sub 180 ron, gratuita pentru comenzile peste acesata suma.

Voi vorbi si despre site-urile internationale (unde plata se face mereu online prin card sau paypal) de pe care am cumparat sau de pe care mi-as dori sa cumpar (marcate cu *).

iHerb. com
Este un site american ce ofera suplimente alimentare, ceaiuri, produse de ingrijire, makeup si pensule de machiaj. Cred ca deja ati auzit vorbindu-se despre el.
De cele mai multe ori mi-am comandat de pe el pensulele Real Techniques  avand un pret foarte bun (majoritatea pensulelor mele RT sunt luate de pe iHerb).
Transportul este 4 dolari la comenzile de pana la 1,8 kg si 80 dolari, vin la oficiul postal (normal ar trebui, dar in provincie mai vin si la cel vamal).
Mai nou ofera posibilitatea de calcul direct in lei, insa nu stiu sigur daca si plata se face la cursul afisat. Plata se face online, prin card.
La prima comanda puteti sa folositi coduri "referral"(al meu este NNP882) si obtineti o reducere de 5 dolari la comenzi pana in 40 de dolari si 10 dolari la comenzi de peste 40 dolari.
E bine sa urmariti pagina de "Special&Daily Deals" avand anumite produse la preturi speciale (eu mi-am comandat cu 10 dolari setul  Real Techniques Your eyes Eyelining Set).
NICIODATA sa nu alegeti livrare aprin DHL. Va trebui sa platiti TVA aferent comenzii, taxe vamale si taxa aferenta rezolvarii de catre DHL a numaului EORI (daca aveti timp, puteti merge voi pe la ANAF sa va aflati numarul EORI, dar e posibil sa dureze. Nu veti plati la DHL aceasta taxa, dar e posibil sa platiti taxe de magazinaj etc.).

feelunique.com
Este un site englezesc de produse de beauty&makeup (inclusiv parfumuri). Are produse de la Rimmel pana la Korres sau Urban Decay. Unele produse au restrictie de livrare in Romania precum ojele, fixativele si produsele Benefit.
Transportul este gratuit pentru comenzile peste 10 lire (15 euro sau 15 dolari). Va puteti alege moneda in care doriti sa platiti. Eu la singura mea comanda am ales lira deoarece ieseam cel mai bine la schimbul valutar oferit de banca mea.
Livrarea se face prin posta, oficiul normal, fiind un colet ce vine din UK.
Au foarte des oferte si cadouri la comenzi (daca cumperi de anumite sume sau anumite branduri). Au si oferte de tipul "buy 2 get one free", de obicei cel mai ieftin produs, dar tot e ceva ;-)
Daca te abonezi la newsletter si iti faci cont ai reducere la prima comanda 15%.

fragancedirect.co.uk*
Asa cum ii spune numele, principalele produse oferite sunt parfumurile, dar au si articole de make-up, la preturi foarte bune (in general ultimele nuante sau bucati din colectiile mai vechi).
Transportul este 6 lire si vine la posta. Nu stiu care este statusul livrarilor ce contin oje pentru Romania.

In acest moemnt cam acestea sunt site-urile care imi vin in minte sau de pe care am comandat.
Mai am de mentionat site-urile din USA, comenzile de pe aceste site-uri vin mereu la posta vamala si veti plati TVA aferent pentru comenziile de peste 10 dolari. In plus, transportul in general este destul de scump de acolo pana la noi chiar daca vin cu posta. De preferat este sa asteptati ofertele lor sau zilele de black friday cand, de cele mai mule ori, au transport gratuit. O alta idee este sa va combinati mai multe fete la astfel de comenzi si sa impartiti transportul.
O serie de site-uri din USA care imi fac mereu cu ochiul: Sigmabeauty.com ; Geradcosmetics.com ; Morphebrushes.com , Makeupgeek.com.

Mentionez ca ultimele 3 site-uri au cateva produse pe site-ul beautybay.com* , site englezesc, unde transportul in RO este de 2,80 eur pentru comenzile sub 22 eur, gratuit peste 22 eur, iar pachetul vine la oficiul postal. Site-ul ofera produse Illamasqua, Stilla, Pixi, Louise Young, Misha, Yest to, Embryolisse, Anastasia Beverly Hills. Nu stiu sa existe vreo' restrictie de livrare.


Sper ca aceasta postare sa va fie utila si sa va ajute un pic in obiceiurle voastre de a cumpara online.

See U Soon!

P.S. Multumesc Carmen pentru sugestia data in realizarea acestei postari.