duminică, 19 octombrie 2014

Calator: Londra - Partea I-a

Hello,hello!
Mi s-a parut potrivit ca inainte de a va arat "bunatatile" achizitionate in concediu, sa va vorbesc un pic de Londra.
Am plecat impreuna cu prietena mea Cristina si am avut bucuria si placerea de a sta la rude.
Asadar, in ceea ce priveste cazare nu va pot ajuta cu informatii sau sfaturi.

Am plecat cu Ryanair, care la vremea la care ne-am luat biletele (in mai), intrasera pe piata noastra cu 2 curse: Bucuresti - Londra (Stansted) si Bucuresti - Dublin.
Compania low cost iti permite accesul in avion cu un bagaj de maxim  10kg plus o geanta de mana/rucsac.Eu mi-am achizitionat separat bagaj de cala, pentru care am platit in plus.
Per total biletele de avion dus intors m-au costat undeva in jur de 130 eur, din care numai bagajele 40 eur. Daca nu planuiti sa faceti shopping (implicit bagaj de cala) biletele sunt mai ieftine.

Aeroportul Stansted se afla la aprox. 62 km de  Londra. De acolo ai posibilitatea de a calatori spre Londra cu trenul sau autocarul, a doua varianta fiind mai ieftina si cea aleasa de noi. In mod normal un drum este 12 lire, dar daca achizitionati biletele online sau din avion (cel putin la Ryanair era posibila achizitionarea acestora din avion) platiti 10 lire.
Autocarele sunt moderne si spatioase apartinand companiei National Express.

Londra este o capitala cosmopolita, in care varietatea de nationalitati este mare, predominand indieni, arabi, polonezi si asiatici.

Cel mai rapid mijloc de transport in Londra este metroul, insa este si cel mai costisitor (exceptand taxiurile).
Varianta optima este oyster card-ul pe care il incarci cu diverse sume din care ti se retrag calatoriile, fiind valabil pentru metrou, autobuze si tren. Sistemul londonez de taxare la metrou se face in functie de orele la care circuli si zonele in care circuli. Astfel Londra este impartita in 6 zone, iar cu cat te apropii de zonele centrale (1-3) cu atat este mai scumpa calatoria. Pentru detalii puteti accesa pagina oficiala Transport for London.
Cardul poatefi incarcat la ghisee sau la aparatele prezente in fiecare statie (un fel de tonomate) unde plata se poate face prin card (mai des) sau cash.
Au si bilete valabile o zi sau pe anumite zone, dar la un calcul scurt sunt mai scumpe decat un oyster.

Dupa un drum anevoios de la statia Victoria catre zona 3, la ora de varf (statia Victoria nu are lifturi, asa ca daca aveti bagaje grele, spor la carat!) am facut cunostinta cu unul din cartierele Londrei din partea de vest. Un cartier linistit si verde,tipic englezesc.

Explorarea am inceput-o  exact a doua zi, cand am plecat sa vizitam muzeele Londrei. Ne-am oprit la Victoria&Albert Museum si Science Museum.
Aproape toate muzeele au intrarea libera, exceptie facand expozitiile temporare unde exista taxa de intrare.

Muzeul Victoria si Albert este dedicat artei si design-ului, avand o camera dedicata pictorului Raphael, galerii dedicate Asiei, Europei , materialelor, tehnicilor (metale, materiale, portelanuri, costume etc.) sau expozitii temporare.


↑sala RaphaelScience Museum este dedicat stiintei si prezinta istoria acesteia inca de la inceputurile revolutiei industriale pana in prezent.
Modul de prezentare este destul de atractiv, avand sectiuni cu jocuri interactive si spatii pentru copii. Ofera un concept interesant pentru a descoperi si invata istoria stiintei.

 ↑ zona jocurilor
↑macheta ilustrand evolutia agriculturii (urmau machete cu masinariile aparute si evolutia acestora)

Am vizitat si micul orasel unde a trait William Shakespeare, Stradford-upon-Avon, un orasel animat, cu o zona centrala cocheta.


↑ casa lui William Shakespeare  Vremea inceputului de spatamana nu ne-a incantat, dar fiind Anglia, ne asteptam. Am pornit spre Westminster pentru a ne poza cu atractiile principale ale Londrei: Big Ben, House of Parliament and London Eye.

Englezii isi "vand"bine marfa si sunt foarte organizati.
Preturile sunt mai atractive la pachetele combinate, astfel noi am avut London Eye + Sea Life Aquarium + Madame Taussaud, pachet achizitionat online (mai ieftin decat de la ghiseu, cu vreo' cateva lire). London Eye se face in ziua pentru care ai optat, dar restul atractiilor pot fi facute oricand in decurs de 30 de zile.
Iti fac poze la toate obiectivele si iti ofera posibilitatea de ale cumpara, dar in acelasi timp poti face poze cu aparatul tau.E adevarat ca decorul oferit de ei (in mare parte digital) si forma de prezentare e mai atractiva.
Din moment ce vremea nu a tinut cu noi, am decis sa intram si la Sea Life, unde am vazut o varietate de pesti, caluti de mare, broaste testoase, rechini etc.
Dupa ce am incercat o masa autentica de fish&chips (nu e mare lucru, peste pane cu cartofi prajiti) am pornit spre Westminster Church, care avea un tarif de vizitare de 18 lire, asa ca am spus pas. Trebuia sa mai las ceva de vizitat si pentru alte calatorii, nu?
Am pornit apoi pe jos spre Trafalgar Square si Gallery Muesum (careia i-am spus tot pas).

Iar de acolo am pornit spre Leicester Square (unde am gasit magazinul M&M World, buline peste tot...) si Soho.


Am incercat si sushi (de la Wasabi) care era mai ieftin ca la noi.
Legat de mancare: in centru sunt multe cafenele in care oferte de pranz sunt in general sandwich-uri Preturile destul de mari (pentru noi), cea mai ieftina cafea 2 lire, apa la 750 ml - 1.50 lire, insa au de multe ori pachete pentru pranz cu sandwich, bautura si snack la 3-4 lire.
Sunt destul de dese si magazinele mici ale Tesco, M&S, Sainsbury's sau Waitrose.
Iar din Soho am mers spre Hyde Park pe Oxford Street, plina de magazine, raiul shopping-ului (de altfel una din cele mai aglomerate strazi).
Am efectat o "mica" oprire in Primark (unul din cele mai ieftine magazine din UK, pe 6 etaje, in care puteai sa gasesti tot ce iti doreste inimioara, inclusiv decoratiuni pentru casa; fun fact - o parte din hainele lor - gama Atmosphere - sunt realizate la noi in tara, la Buzau). M-am limitat foarte mult in magazin, dar nu vreti sa stiti ce nebunie era acolo. Chiar imi pare rau acum ca nu am facut cateva poze :-P Si asa nebunie e in fiecare zi.
Intr-un articol viitor am sa va prezint achizitiile.

In urmatoarea postare sa va prezint restul calatoriei (Madame Tussaud, Cambridge, Tower Bridge etc.)

See U Soon!